Ένα νηστίμο γλυκό, τόσο νόστιμο όσο και όμορφο.
Φτιάχνουμε την πάστα φλώρα με ελαιόλαδο, στολίζουμε με αμύγδαλα και απολαμάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας.
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 15′
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 24 εκ
80 ml (λίγο λιγότερο από 1/2 κούπα) χυμός πορτοκάλι
70 ml (1/3 κούπας) ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα του σκεύους
80 γρ. (6 κουτ. σούπας) ζάχαρη
300 γρ. (2 κούπες + 1/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κάψουλα βανιλίνη
400-450 γρ. μαρμελάδα κυδώνι ή βερίκοκο ή άλλη της αρεσκείας μας
περίπου 20 αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα, για το στόλισμα
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τη νηστίσιμη πάστα φλώρα με ελαιόλαδο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρά την ταρτιέρα.
Στο μίξερ ανακατεύουμε τον χυμό με το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να αναμειχθούν και να ασπρίσει λίγο το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη με ελαφρώς κολλώδη υφή.
Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης στην ταρτιέρα και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ισόπαχα.
Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε μια ισόπαχη στρώση.
Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό.
Τοποθετούμε τα αμύγδαλα εδώ κι εκεί πάνω στη μαρμελάδα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και η ζύμη να ψηθεί και να γίνει τραγανή.
Κέρδισε τις εντυπώσεις το Επιμελητηρίου Σερρών με την παρουσία του στην 10 η ΕΞΠΟΤΡΟΦ