Αυξημένο από 13,1% έως 19,2% θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, καθώς οι ανατιμήσεις βάζουν φωτιά στα βασικά τρόφιμα, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το οποίο προέβη και φέτος στην εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, μέσω τιμοληψίας τόσο από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ, αυξημένο κατά 10 με 15%.

ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ: Αυξημένο από 13,1% έως 19,2% το πασχαλινό τραπέζι
Με τον επίσημο πληθωρισμό περίπου στο 9%, φέτος το πασχαλινό τραπέζι ανάλογα με την σύνθεσή του είναι 10%-15%, σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα και με τις επιλογές του καταναλωτή είναι και 20% ακριβότερο σε σχέση με πέρσι» τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Είναι μεγάλη η διαφορά, παραδέχτηκε ο κ. Αναγνωστόπουλος και αυτό οφείλεται στον συγκερασμό των κρίσεων τις οποίες ζούμε και ειδικά στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους που επηρεάζει οριζόντια την οικονομία.
Πάντως οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων σφίγγουν τον κλοιό για τα νοικοκυριά και την αγορά.
Σε σχέση με το 2021, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού είναι πολύ διογκωμένο, ενώ οι τιμές έχουν εκτιναχθεί ακόμη και σχέση με το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο, η τιμή του αρνιού παρουσιάζει φέτος αύξηση 38,3% σε σχέση με το Πάσχα του 2021, ενώ το κόστος για το κατσίκι έχει ανέβει κατά 32,2%.
Η τιμή του κοτόπουλου είναι φέτος ακριβότερη κατά 24,6%.
Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, με τις κυριότερες ανατιμήσεις να καταγράφουν: η μουστάρδα (+63,1%), τα καρότα (+21,4%), το λάχανο (+20,0%), οι μπύρες (+17,5%) και τα βαμμένα αυγά (+16,6%).

Πάσχα στο χωριό μετά από δυο χρόνια: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια
Σημειώνεται ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι του λεκανοπεδίου αρχίζουν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν την πόλη για τις διακοπές του Πάσχα, δύο χρόνια μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.
Η κίνηση στα λιμάνια για πολλούς νησιωτικούς περιορισμούς είναι αυξημένη και το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών των οχημάτων, ενώ καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Αναλυτικά οι ανατιμήσεις
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. -ΕΣΕΕ), το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ. Σε σχέση με το 2021, το κόστος φαίνεται ότι θα είναι πολύ αυξημένο από 13,1% έως 19,2%, ανάλογα με το από πού θα ψωνίσουν οι καταναλωτές.
Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.
Σε σχέση με το 2021, οι ανατιμήσεις που καταγράφονται για το πασχαλινό τραπέζι, μεταξύ άλλων είναι οι παρακάτω:
+38,3% για τα αρνιά, +32,2% για τα κατσίκια,+16,6% για τα βαμμένα αυγά, +63,1% για την μουστάρδα, +21,4% για τα καρότα, +20% για τα λάχανα, +14,8% για τα αγγούρια, +11,7% για τα μαρούλια, +10,4% για το σπανάκι, +17,5% για τις μπύρες.
