14/03/2025
15.9 C
Serres

Πελεμέτσια, γιαγλία και τιρλία: Οι πίτες του Πόντου

Κάθε Κυριακή το σπίτι μυρίζει βούτυρο και κανέλα από τον τσιγαρισμένο κιμά. Οι πίτες για τις Πόντιες νοικοκυρές είναι σαν το καλωσόρισμα. Γενναιόδωρο όπως τα τραπέζια τους…

Η κυρία Θεανώ θυμάται πάντα τη μητέρα της. «Του Αβραάμ και του Ισαάκ τα αγαθά να έχετε», έλεγε κάθε φορά που άνοιγε φύλλο για πίτα. Από την Σαμψούντα, Πειραιά και από εκεί, Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας. Οδύσσεια αλλά πάντα με χαμόγελο.

Οι Πόντιες είναι σκληραγωγημένες. Έτσι τα βρήκαν, έτσι τα πήραν, έλεγαν. Πολλά παιδιά, πολύ δουλειά στα χωράφια, ώρα για ξεκούραση ούτε συζήτηση, όλη μέρα φροντίδα. Και τα λόγια τους λίγα. Αλλά τα έργα τους πολλά.

Ακόμα και όταν τίποτα δεν περισσεύει -όπως είναι ο κανόνας- περισσεύει η αγάπη τους. Παίρνουν νερό και αλεύρι και φτιάχνουν στο λεπτό ωτία για τα παιδιά.

Και επειδή τα σιτάρια και τα τυριά ήταν κάποτε πλούσια στον Πόντο οι πίτες έχουν την τιμητική τους. Όχι πολλές -η πολυτέλεια δεν είναι χαρακτηριστικό των Ποντίων- αλλά τόσο νόστιμες κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι και μυρίζει καυτό βούτυρο, σαν το περίφημο βούτυρο Τραπεζούντας από τα παρχάρια, τα βοσκοτόπια, του Καρς που έφτανε μέχρι την Πόλη, νομίζεις πως έχεις τη γεύση τους στο στόμα.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Γιαγλία: τα ποντιακά πεινιρλί. Γεμιστά με τουλουμίσιο τυρί ή φέτα, λέγονται πεινιρλιά. Με αβγά, γιουμουρταλούγια, και με κιμά, κουιμαλούγια. Μόλις τα βγάζουν καυτά από το φούρνο τα αλείφουν με βούτυρο που ποτίζει την μυρωδάτη ζύμη. Στη νηστεία φτιάχνουν σογανλούγια, πεινιρλί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κοπανισμένα φουντούκια ή καρυδόψιχα αντί κιμά, με λίγο μαύρο πιπέρι.

Ωτία: γλυκά ή αλμυρά πιτάκια γεμισμένα με τυρί ή κιμά. Τα στρίβουν σαν φιόγκο για να μοιάζουν με αυτιά, και τα τηγανίζουν σε βούτυρο. Όταν βγαίνουν τα πασπαλίζουν με κρυσταλλική ζάχαρη ή τριμμένο τυρί πασκιτάν. Τρώγονται καλύτερα κρύα και είναι άλφα-άλφα μεζές για τσίπουρο.

Πισία ή τιρλία: φύλλο από ζύμη που βουτυρώνουν και διπλώνουν δυο-τρεις φορές όπως στη σφολιάτα του μιλφέιγ. Τα κόβουν σε μικρά κομμάτια, τα τηγανίζουν σε βούτυρο και πασπαλίζουν με ζάχαρη, πετιμέζι ή μέλι.

Πορέκ: είδος πίτας από πολλά λεπτά φύλλα ζύμης. Στρώνουν σε κάθε φύλλο κοπανισμένη καρυδόψιχα ή φουντούκια ανακατεμένα με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Τα τυλίγουν στριφτά και τα κουλουριάζουν σε βουτυρωμένο ταψί. Όταν βγαίνει ζεστά τα περιχύνουν με σιρόπι.


Περιάκ: αλμυρή παραλλαγή του πορέκ από την περιοχή του Καυκάσου. Ανοίγουν 15 λεπτά φύλλα, αλείφουν με βούτυρο και βάζουν μέσα στρώσεις καβουρμά. Το ψήνουν στο τηγάνι και από τις δύο πλευρές. Αντίστοιχα τα τσιριχτά, πιτάκια από ζύμη γεμιστά με καβουρμά, που τηγανίζουν σε βούτυρο.

Πελεμέτσια: τα ποντιακά κρεατοπιτάκια. Τσιγαρίζετε σε βούτυρο ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο με 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κόβετε τρία χοντρά φύλλα πίτας σε φαρδιές λωρίδες. Βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας μια κουταλιά γέμιση. Τυλίγετε σαν τριαντάφυλλο στρίβοντας γύρω από τον άξονα της. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι και σερβίρετε ζεστά περιχυμένα με γιαούρτι.

Σπιτική συνταγή για πίτσα στο τηγάνι, πανεύκολη και στο λεπτό


Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Τοπόσημα της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο 27ο Φεστιβάλ...

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την τηλεοπτική εκπομπή έρευνας «Μηχανή του Χρόνου», παρουσιάζει γνωστά και άγνωστα τοπόσημα της Κεντρικής...

Δυναμική συμμετοχή της ΠΚΜ Στην Έκθεση Fruit Logistica

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, συμμετείχε για όγδοη φορά στη Διεθνή Έκθεση...

Με επιτυχία η ημερίδα «Παιδική Παχυσαρκία: Ο αγώνας που κερδίζεις . . ....

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών και τα Αθλητικά Σωματεία Κ.Α.Ο.Σ.-ΣΙΡΙΣ 2021 (Μπάσκετ) και Γ.Σ. ΣΕΡΡΕΣ ’93 (Στίβος),...

Συνάντηση της Δημάρχου Σερρών με τα μέλη της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης...

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, με τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και αναψυχής, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, υποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης 12...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νότης Μαριάς: Ρεσιτάλ υποκρισίας από την Κομισιόν σε σχέση με τα νέα μέτρα για την ευρωπαϊκή γεωργία

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής και Βουλευτής Ηρακλείου, notismarias@gmail.com Σε άρθρο μας από τη στήλη αυτή την...

Ζητούμενο την Παρασκευή 14 Μαρτίου η επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Νομικές – κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις» διοργανώνει την Παρασκευή 14 Μαρτίου , στις  18:...

Στη Θεία Λειτουργία για την λαμπρή Κυριακή της Ορθοδοξίας η Σακελλαροπούλου

Τι ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία της στο γεύμα που παρέθεσε και γιατί ευχαρίστησε τον Ιερώνυμο Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου...

Συνέχισε να διαβάζεις