03/03/2025
5.4 C
Serres

Σάμαλι πολίτικο

Το πολίτικο σάμαλι είναι ένα από τα πιο ωραία σιροπιαστά γλυκά. Με μία μπουκιά σε ταξιδεύει στο παρελθόν!

Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 45΄, Αναμονή: 9½ ώρεςΥλικά (για 12-16 μερίδες)

  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό  
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
  • 200 γρ. γιαούρτι πρόβειο με πέτσα
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 12-16 αμύγδαλα λευκά, ανάλατα, για γαρνίρισμα

Σιρόπι

  • 3 κούπες νερό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο  
  • 2 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα με λίγη από τη ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, για το ταψί


Διαδικασία

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres



Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το ξύσμα.

Ανακατεύουμε χωριστά το γιαούρτι με τη σόδα.

Ρίχνουμε το γιαούρτι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα.


Συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ. Αδειάζουμε σε αυτό τον χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον αφήνουμε να σταθεί για 1½ ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου. Μπήγουμε στο κέντρο κάθε κομματιού από 1 αμύγδαλο.

Ψήνουμε το σάμαλι στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.



Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια μικρή κατσαρόλα. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.



Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Απλώνουμε στην επιφάνεια του ζεστού γλυκού το βούτυρο.

Το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το χλιαρό σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα. Αφήνουμε το σάμαλι να μείνει και να σιροπιαστεί για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το κόψουμε.

  •  Αν δεν μας αρέσει η μαστίχα, χρησιμοποιούμε βανίλια

Διαβάστε επίσης για την τούρτα παγωτό:


Πηγή:kathimerini

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο είναι χρυσό και είναι 4.500 χρόνων! Όταν έπιναν...

Το κρασί από σταφύλι, η απόσταξη και η μπύρα από κριθάρι είναι αρχαιοελληνικά εφευρήματα. Το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο έχει βρεθεί στην Θράκη και...

Τέμπη: «Το Δέντρο των ψυχών» – Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 57 νεκρούς

Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια αντίστοιχου δέντρου στη Θεσσαλονίκη για τη μνήμη των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Το Δέντρο των ψυχών -Η...

Θεσσαλονίκη: Επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ Καράογλου και Παππά

Οι δράστες χτύπησαν τα δύο γραφεία που βρίσκονται στην περιοχή του Βαρδάρη Ομάδες κουκουλοφόρων χτύπησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα γραφεία των βουλευτών Β΄ Θεσσαλονίκης...

Την Καθαρά Δευτέρα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας τα παραδοσιακά «Κούλουμα»

Για να μην ξεχαστούμε τα παραδοσιακά «Κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Σερρών, θα γίνουν κανονικά στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου τρέχει και τα προλαβαίνει όλα

Τρέχει και τα προλαβαίνει όλα ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, που με την εκκίνηση της θητείας του επιβεβαιώνει αυτό που κυκλοφορούσε εδώ και...

Η Ένωση Εστιατόρων Σερρών συμμετέχει στην κινητοποίηση της Παρασκευής

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής κινητοποίησης της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2025, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πριν από 2 χρόνια, που άδικα χάθηκαν...

Οι «Ενεργοί Πολίτες Σερρών – Myseety» συμμετέχουν στη κινητοποίηση της Παρασκευής

Αγαπητοί/ες συμπολίτες/σσες, Ανταποκρινόμαστε στο Κάλεσμα των συγγενών των θυμάτων στις Συγκεντρώσεις Μνήμης και Δικαιοσύνης σε όλη την Ελλάδα. Στις 28 Φεβρουαρίου 2025, συμπληρώνονται δύο χρόνια...

Συνέχισε να διαβάζεις