01/03/2025
8.1 C
Serres

Σαραγλί Θεσσαλονίκης από τον Άκη

Ένα παραδοσιακό, σιροπιαστό και εύκολο γλυκό Θεσσαλονίκης παρόμοιο με τον μπακλαβά 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τη γλυκόζη, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βράζουμε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σαραγλί

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάμε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα διαλύουμε πολύ να γίνουν σκόνη αλλά δεν θέλουμε και πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί θα σπάσουν στη συνέχεια το φύλλο μας.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας.
  • Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο μας.
  • Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε.
  • Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του.
  • Βάζουμε 2 ξυλάκια στη μέση των φύλλων και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του.
  • Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνουμε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζουμε μέσα το ένα σαραγλί.
  • Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.
  • Ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνουμε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 70-90 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.
  • Αφήνουμε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 6 γαρίφαλα
  • φλούδα, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το σαραγλί

  • 400 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. καρυδόψιχα
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 900 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
  • φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα, για σερβίρισμα

Διαβάστε επίσης για άλλη συνταγή του Άκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δύο χρόνια Τέμπη: Λαοθάλασσα «πλημμύρισε» το Σύνταγμα – Χιλιάδες διαδηλωτές στη διαμαρτυρία

Μια πραγματική λαοθάλασσα έχει «πλημμυρίσει» το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, με χιλιάδες Αθηναίους να δίνουν το παρών στη διαμαρτυρία για τα δύο χρόνια...

Πράξεις για την Μακεδονία: Καλλιέργεια της γης και κτηνοτροφία γίνονται όλο και πιο δύσκολες

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ως Περιφερειακή Παράταξη «Πράξεις για την Μακεδονία», αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της αγροτικής παραγωγής στην στρατηγικής σημασίας αγροδιατροφική επάρκεια του...

Με πλήθος κόσμου η παρουσίαση βιβλίου «Από τη Μοσχόπολη στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας» στις Σέρρες

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου η παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικού Κωνσταντίνας Καρακώστα «Από τη Μοσχόπολη στο...

Συνέχισε να διαβάζεις