28/02/2025
8.7 C
Serres

Μανιταρόπιτα ανοιχτή, από τη Γαλλία

Φρέσκα και ξερά μανιτάρια μαζί με μυρωδικά και λίγο μπράντι συνθέτουν τη γέμιση για αυτή τη λαχταριστή, ανοιχτή μανιταρόπιτα από τη Γαλλία.

20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 15′ αναμονή

Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 35′

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 11×35 εκ.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Φύλλο

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
120 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια

Γέμιση


300 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (μουλιασμένα σε 100 ml νερό για 30 λεπτά)
60 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μπράντι
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
150 ml κρέμα γάλακτος
1 μεγάλο αυγό + 2 κρόκοι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε την ανοιχτή μανιταρόπιτα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι.

Ρίχνουμε το βούτυρο και το ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας ή με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.

Προσθέτουμε, λίγο λίγο, 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.


Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 40-45 λεπτά.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου 13 χ 37 εκ. (λίγο μεγαλύτερο δηλαδή από την ταρτιέρα).

Τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, σουρώνουμε το νερό τους και το κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα μανιτάρια (φρέσκα και ξερά) για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το εστραγκόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Tρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε στη βάση τη μισή ποσότητα τυριού και από πάνω στρώνουμε το μείγμα μανιταριών.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, τους κρόκους, την κρέμα, το θυμάρι και αλατοπίπερο και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μανιτάρια.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Σπιτικό και υγιεινό παριζάκι κοτόπουλο

Η 23 η Ανθοκομική Έκθεση Μονόβρυσης ανοίγει τις πύλες της στις 8 Μαΐου

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Συνάντηση Κακλαμάνη με εκπροσώπους της ΑΓΣΣΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώτατης...

Από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βουβαλοτρόφων επιστημονική ημερίδα στην Κερκίνη

Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδος, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και επαγγελματίες του κλάδου, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα: “Ποιοτικά χαρακτηριστικά βουβαλίσιου γάλακτος και κρέατος”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε...

Η Δήμαρχος Σερρών βράβευσε τους Σερραίους αθλητές της Εθνικής ομάδας Ρομποτικής IRO

Τις Σερραίες αθλήτριες και τους Σερραίους αθλητές της Εθνικής ομάδας Ρομποτικής IRO, βράβευσε η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, κατά τη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε...

Συνέχισε να διαβάζεις