20/03/2025
7 C
Serres

Κρεμμυδόψωμο τσακώνικο

Κρεμμυδόψωμο μυρωδάτο που οι Τσάκωνες το τρώνε στις νηστείες, είτε με κρεμμύδι ξερό είτε με κρεμμύδι φρέσκο, πάντα όμως με μπόλικο λάδι και ρίγανη.

Το όνομά του στα τσακώνικα είναι «κρεμμουζαγάνα καστανιτσιώτικη».

Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 20′

«Ήγκι πράσσουντε λίγο ζυμάζι με κρέμμα τσερά φλέρε, άι τσαί λιγάτσι ζιούγανη» – μτφρ. «Έπλαθαν λίγο ζυμάρι με κρεμμύδια ξερά φέτες, λάδι και λίγο ρίγανη».

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Στο βιβλίο της «Γεύσεις Τσακώνων» που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, η συγγραφέας Ελένη Μάνου παραδίδει ένα λαογραφικό πόνημα.

Αφενός καταγράφει τη δημώδη τσακώνικη γλώσσα που ακόμα μιλιέται στα τσακωνοχώρια του Πάρνωνα κι αφετέρου παραθέτει τη ζώσα γαστρονομία του τόπου, συνεισφέροντας στη διάδοση και στη διατήρηση της παράδοσής τους.

Η κρεμμουζαγάνα είναι ένα χορταστικό κρεμμυδόψωμο που οι Τσάκωνες το τρώνε κατά κόρον στις νηστείες, είτε με κρεμμύδι ξερό είτε με κρεμμύδι φρέσκο την άνοιξη, πάντα όμως με μπόλικο λάδι και ρίγανη.


«Αν δεν είχαν πιάσει προζύμι, τότε έβαζαν αλάτι, ξίδι και σόδα για να φουσκώσει το ζυμάρι τους», διευκρινίζει η Ελένη. Εδώ την ετοιμάζουμε με ξηρή μαγιά, για συντομία χρόνου. Τη συνταγή τής την έχει δώσει η Μεταξία Μπουλατσιώτη, το γένος Γκιουζέλη.

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί διαμέτρου 38 εκ

3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, δυνατό, για ψωμί και ζύμες
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
12 γρ. νωπή μαγιά θρυμματισμένη ή 4 γρ. ξηρή (1/2 φακελάκι)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
περίπου 1 1⁄2-2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα


2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας τριμμένη ξερή ρίγανη
2 μέτρια κρεμμύδια, σε μέτριες ροδέλες

Διαδικασία

Για το κρεμμυδόψωμο ξεκινάμε ως εξής: Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ βάζουμε τα άλευρα, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

Ρίχνουμε εκεί τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και σταδιακά, δουλεύοντας με τον γάντζο, ρίχνουμε το νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο), μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου (ή από τα δάχτυλά μας).

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά σε μέρος χλιαρό, μέχρι να φουσκώσει.

Την ξεσκεπάζουμε, τη ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ξεφουσκώσει και τη σκεπάζουμε ξανά.
Την αφήνουμε στο ίδιο χλιαρό σημείο για άλλα 30-50 λεπτά για να φουσκώσει ξανά – το διπλό φούσκωμα θα την κάνει πολύ αφράτη.

Την ξεσκεπάζουμε και πάλι, τη ζυμώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 °C.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί διαμέτρου 38 εκ. και βάζουμε εκεί τη ζύμη. Την πιέζουμε με τα χέρια για να απλώσει σε όλο τον πάτο του ταψιού και σκορπίζουμε εκεί τα 2 κρεμμύδια για την επιφάνεια.

Την ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ένα ρόδινο καρβέλι, όχι ιδιαίτερα φουσκωτό.

Όσο είναι ακόμη αρκετά ζεστό, το αλείφουμε με το ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τη ρίγανη και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Ανάποδη πίτσα στο τηγάνι

Ημερίδα για τη γιορτή της Γυναίκας από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Σερρών

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Στα 53 εκ. € το πρόγραμμα για Σύσταση Ομάδων Παραγωγών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας σε συνεργασία με τον  Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, αποφάσισαν την χορήγηση υπερδέσμευσης...

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών για δύο ληστείες και πέντε κλοπές

Δύο ληστείες και πέντε κλοπές που σημειώθηκαν από τις αρχές του έτους σε Σέρρες, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Δράμα εξιχνίασαν οι αστυνομικές αρχές, οδηγώντας στη...

Αναγκαιότητα η πιστοποίηση των σερραϊκών προϊόντων

Το θέμα της αναγκαιότητας της πιστοποίησης σερραϊκών προϊόντων, ώστε να αποκτήσουν την αξία και τη θέση που τους αξίζουν αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για το...

Δήμος Αμφίπολης: Ιστορική συνεδρίαση – “ΟΧΙ” στο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Κορμίστα

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμφίπολης το απόγευμα της Τρίτης , στη συζήτηση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της τοπικής...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Η πρόσληψη του αρχαίου δράματος

Το Μάθημα 23ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025, ώρα 7:00μμ στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Νικ....

Στη Θεσσαλονίκη δύο υπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας – Επίσκεψη στους τραυματίες

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Υγείας επισκέφτηκαν τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία και συνομίλησαν με τους συγγενείς τους - Ευγνώμονες προς την Ελλάδα https://youtu.be/nhtsO1RpCCs Τους...

H Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ στον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σερρών Ταξίαρχο Γεώργιο Λιάμπα

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.), συναντήθηκε εθιμοτυπικά με τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς (Α.Δ.Φ.) Σερρών Ταξίαρχο κ. Λιάμπα...

Συνέχισε να διαβάζεις