Κεφτέδες μπακαλιάρου, όλη η θάλασσα σε μια μπουκιά.
Μια εναλλακτική για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου (και όχι μόνο), που θα αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά.
Συνολικός Χρόνος: 12 ώρες και 30′
Υλικά
Μερίδες: 6
500 γρ. ψίχα από ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, καλά στραγγισμένη
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 ασπράδια αυγών + 1 κρόκος
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φεσκοτριμμένο
Για το πανάρισμα
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. φρυγανιά τριμμένη
70 γρ. καλαμποκάλευρο
1-2 κουτ. γλυκού βασιλικός ξερός
λάδι για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κεφτέδες μπακαλιάρου, πρώτα ανακατατέυουμε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες.
Βάζουμε σε σουρωτήρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη, τοποθετούμε ταψάκι από κάτω για τα υγρά και βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, να στραγγίξει και να νοστιμίσει.
Πανάρισμα + Τηγάνισμα
Την επομένη πλάθουμε κεφτέδες μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρύδι.
Ρίχνουμε σε ένα πιάτο αλεύρι, σε άλλο πιάτο νερό και σε τρίτο ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το καλαμποκάλευρο και τον βασιλικό.
Περνάμε τους κεφτέδες διαδοχικά και από τα 3 πιάτα.
Γεμίζουμε κατά τα 2/3 ένα πολύ βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα με λάδι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει περίπου τους 160° C.
Τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά, γυρίζοντάς τους, μέχρι να χρυσίσουν. Δεν τηγανίζουμε πολλούς κεφτέδες μαζί, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και αρχίσουν να «βράζουν».
Γενικό Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου