01/03/2025
8.1 C
Serres

Ένα αλλιώτικο ψωμί με ρύζι

Μια από τις πολύτιμες συνταγές της Εύης Βουτσινά είναι αυτό το ιδιαίτερο ψωμί που περιέχει και μια δόση αρωματικό ρύζι μπασμάτι στη ζύμη του.

20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή

Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 20′

Υλικά

Τεμάχια: για 2 μικρές φραντζόλες

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
800 γρ. αλεύρι σκληρό
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος (ή σουσάμι ή και τα δύο) για την επιφάνεια

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ένα αλλιώτικο ψωμί με ρύζι, αρχικά βάζουμε 3 φλιτζ. τσαγιού νερό να κοχλάσει μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει το υγρό και να γίνει σαν λαπάς. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.


Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στη λεκανίτσα του ζυμώματος ή του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το κρύο ρύζι και το μοσχοκάρυδο και αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε.

Θα προσθέσουμε νερό προσεκτικά, γιατί το ρύζι έχει πολλή υγρασία.

Όταν το ζυμάρι γίνει ομοιογενές και ελαστικό και ενώ το ζυμώνουμε «σκάει» σαν να κάνει φουσκάλες, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά.


Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο.

Σκορπίζουμε τον παπαρουνόσπορο στον πάγκο εργασίας για να κολλήσουν τα σπόρια πάνω στο ψωμί και πλάθουμε εκεί δύο μακρόστενες φραντζόλες.

Τις βάζουμε σε δύο μακρόστενες φόρμες στρωμένες με λαδόχαρτο ή στο μεγάλο ταψί της κουζίνας, το οποίο έχουμε επίσης στρώσει με λαδόχαρτο.

Σκεπάζουμε το ψωμί με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλό (θα χρειαστεί γύρω στα 45 λεπτά).

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, τρυπάμε την επιφάνειά του με ένα ξυλάκι ή με τη μύτη του μαχαιριού εδώ κι εκεί και το ψήνουμε για 45-60 λεπτά.

Μανιταρόπιτα ανοιχτή, από τη Γαλλία

Επιτυχίες από τον ΚΕΡΚΙΝΙΤΙ στο 90 ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Κοπηλασίας

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βουβαλοτρόφων επιστημονική ημερίδα στην Κερκίνη

Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδος, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και επαγγελματίες του κλάδου, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα: “Ποιοτικά χαρακτηριστικά βουβαλίσιου γάλακτος και κρέατος”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε...

3 χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε όλος ο κόσμος…

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που άλλαξε το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στη μεταπολεμική Ευρώπη Κι αν κάποτε τα εξωτερικά σύνορα κάθε χώρας θεωρούνταν απαραβίαστα,...

Γιώργος Τάτσιος: Η Σιντική στα χνάρια των Γρεβενών

Όταν τον Μάρτιο του 2023 (6 μήνες ΠΡΙΝ τις εκλογές) επισκεφθήκαμε τα Γρεβενά για να μελετήσουμε τις ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ενέργειες που έκανε ο οικείος Δήμος...

Συνέχισε να διαβάζεις