Μια από τις πολύτιμες συνταγές της Εύης Βουτσινά είναι αυτό το ιδιαίτερο ψωμί που περιέχει και μια δόση αρωματικό ρύζι μπασμάτι στη ζύμη του.
20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 20′
Υλικά
Τεμάχια: για 2 μικρές φραντζόλες
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
800 γρ. αλεύρι σκληρό
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος (ή σουσάμι ή και τα δύο) για την επιφάνεια
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ένα αλλιώτικο ψωμί με ρύζι, αρχικά βάζουμε 3 φλιτζ. τσαγιού νερό να κοχλάσει μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει το υγρό και να γίνει σαν λαπάς. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη λεκανίτσα του ζυμώματος ή του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το κρύο ρύζι και το μοσχοκάρυδο και αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε.
Θα προσθέσουμε νερό προσεκτικά, γιατί το ρύζι έχει πολλή υγρασία.
Όταν το ζυμάρι γίνει ομοιογενές και ελαστικό και ενώ το ζυμώνουμε «σκάει» σαν να κάνει φουσκάλες, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο.
Σκορπίζουμε τον παπαρουνόσπορο στον πάγκο εργασίας για να κολλήσουν τα σπόρια πάνω στο ψωμί και πλάθουμε εκεί δύο μακρόστενες φραντζόλες.
Τις βάζουμε σε δύο μακρόστενες φόρμες στρωμένες με λαδόχαρτο ή στο μεγάλο ταψί της κουζίνας, το οποίο έχουμε επίσης στρώσει με λαδόχαρτο.
Σκεπάζουμε το ψωμί με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλό (θα χρειαστεί γύρω στα 45 λεπτά).
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, τρυπάμε την επιφάνειά του με ένα ξυλάκι ή με τη μύτη του μαχαιριού εδώ κι εκεί και το ψήνουμε για 45-60 λεπτά.
Μανιταρόπιτα ανοιχτή, από τη Γαλλία
Επιτυχίες από τον ΚΕΡΚΙΝΙΤΙ στο 90 ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Κοπηλασίας