Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με χουρμάδες και καρύδια σε 10 λ
Ένα υπέροχο, υγιεινό και πεντανόστιμο σοκολατένιο γλυκό με χουρμάδες και καρύδια με επικάλυψη σοκολάτας χωρίς ψήσιμο.
Μια πολύ εύκολη, με 2 κινήσεις συνταγή,
για αρχάριους, για ένα τέλειο γλυκό, χωρίς γλουτένη,
με μια φανταστική κολλώδη υφή και απίστευτη γεύση,
που σίγουρα θα απολαύσετε από τη πρώτη μπουκιά.
Δείτε βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής σε βίντεο.
Υλικά συνταγής
- Για τη βάση με χουρμάδες και καρύδια:
- 400 γρ. (2½ φλ.) χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια τους
- 150 γρ. (1½ φλ.) καρύδια
- 60 γρ. (1/2 φλ.) σκόνη κακάο
- 20 γρ. (2 κ.σ.) νιφάδες κακάο ή 1 κ.σ. σκόνη κακάο (προαιρετικά)
- 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας λιωμένο [*]
- 1 πρέζα αλάτι
- Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
- 30 γρ. (1/4 φλ.) σκόνη κακάο
- 80 γρ. (1/4 φλ.) μέλι ή αγαύη σε σιρόπι
- 30 γρ. (2 κ.σ.) λάδι καρύδας, λιωμένο [*]
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής
Για τη βάση:
Βάζετε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη βάση, δηλαδή:
τα καρύδια, τους χουρμάδες, το κακάο σε σκόνη, (τις νιφάδες κακάου προαιρετικά) το εκχύλισμα βανίλιας,
το λάδι καρύδας και το αλάτι και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως και γίνουν μια πηχτή μάζα.
Ρίχνετε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20×20εκ. το οποίο έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος,
(φροντίστε να εξέχει περιμετρικά για να το ξεφορμάρετε εύκολα) και ισιώνετε την επιφάνειά του με την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού.
Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε την επικάλυψη.
Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
Τοποθετείτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για την επικάλυψη, δηλαδή:
το κακάο σε σκόνη, το μέλι ή σιρόπι αγαύης
, το λάδι καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας.
Το ανακατεύετε καλά με μια μαρίζ και το απλώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σιλικόνης πάνω από το μείγμα βάσης.
Το βάζετε στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες και μετά το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
[*] Αν δεν έχετε λάδι καρύδας στο σπίτι δεν χρειάζεται.
Δίνει βέβαια μια έξτρα γεύση και υφή αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπορέλαιο,
ή βούτυρο λιωμένο ή απλώς με νερό.