Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας για να απολαύσουμε εξαιρετικές συνταγές.
Για κυρίως πιάτο θα μαγειρέψουμε σουτζουκάκια που θα τα συνοδεύσουμε με πουρέ μελιτζάνας. Κάτι σαν ένα «πειραγμένο» χουνκιάρ μπεγεντί.
Καλή όρεξη.
Υλικά
για τα σουτζουκάκια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 αυγά
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στον τρίφτη
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κ.γ. κύμινο
50 ml ηλιέλαιο
για τη σάλτσα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ηλιέλαιο
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
για τον πουρέ μελιτζάνας
750 γρ. μελιτζάνες
μπεσαμέλ
100 γρ. γραβιέρα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
για τη μπεσαμέλ
60 γρ. ηλιέλαιο
60 γρ. αλεύρι
300 γρ. γάλα
λίγη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
για τα σουτζουκάκια
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, τα αυγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το λάδι, ζυμώνουμε γαι λίγο και μετά προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και ζυμώνουμε ξανά.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα βάζουμε ένα-ένα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 180 °C με αέρα ή (στους 190 °C – 200 °C στις αντιστάσεις) για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σφίξουν.
για τη σάλτσα
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και όταν πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρασί, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά ρίχνουμε τον τοματοπελτέ που τον έχουμε αραιώσει σε 1 ποτήρι κρύο νερό.
Συμπληρώνουμε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και τη ζάχαρη, αφήνουμε να πάρει μια βράση.
για το δέσιμο
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα σουτζουκάκια που στο μεταξύ έχουμε βγάλει από το φούρνο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Μόλις πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου.
για τον πουρέ μελιτζάνας
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι ή ένα μαχαίρι, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μυρίσουν ελαφρώς καμένο και γυρνώντας τες 2-3 φορές.
Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τις ανοίγουμε και αφαιρούμε την ψίχα με ένα κουτάλι. Δεν πειράζει αν μαζί με την ψίχα «πάρουμε» και λίγη από την καμένη πέτσα της μελιτζάνας.
Βάζουμε σε ένα μπολ την ψίχα, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ ρίχνουμε την γραβιέρα και τα καρυκεύματα και τα αναμειγνύουμε με τη μελιτζάνα.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και ο πουρές μελιτζάνας είναι έτοιμος.
για τη μπεσαμέλ
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και τα δουλεύουμε με το σύρμα σε δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα αλεύρι-λάδι πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
Όταν αρχίσει και κάνει τις πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Κανελόνια με κιμά και ανθότυρο -Εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα