14/03/2025
22.6 C
Serres

Κυριακάτικο τραπέζι: Σουτζουκάκια με πουρέ μελιτζάνας ή αλλιώς «πειραγμένο» χουνκιάρ μπεγεντί

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας για να απολαύσουμε εξαιρετικές συνταγές.

Για κυρίως πιάτο θα μαγειρέψουμε σουτζουκάκια που θα τα συνοδεύσουμε με πουρέ μελιτζάνας. Κάτι σαν ένα «πειραγμένο» χουνκιάρ μπεγεντί.

Καλή όρεξη.

Υλικά

για τα σουτζουκάκια

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

50 γρ. φρυγανιά τριμμένη

2 αυγά


1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στον τρίφτη

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. κύμινο


50 ml ηλιέλαιο

για τη σάλτσα

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ηλιέλαιο

½ ποτήρι κόκκινο κρασί

½ κ.σ. πελτέ ντομάτας

½ κ.γ. κύμινο

½ κ.γ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

για τον πουρέ μελιτζάνας

750 γρ. μελιτζάνες

μπεσαμέλ

100 γρ. γραβιέρα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

για τη μπεσαμέλ

60 γρ. ηλιέλαιο

60 γρ. αλεύρι

300 γρ. γάλα

λίγη κεφαλογραβιέρα τριμμένη

μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

για τα σουτζουκάκια

Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, τα αυγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το λάδι, ζυμώνουμε γαι λίγο και μετά προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και ζυμώνουμε ξανά.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα βάζουμε ένα-ένα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 180 °C με αέρα ή (στους 190 °C – 200 °C στις αντιστάσεις) για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σφίξουν.

για τη σάλτσα

Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και όταν πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρασί, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά ρίχνουμε τον τοματοπελτέ που τον έχουμε αραιώσει σε 1 ποτήρι κρύο νερό.

Συμπληρώνουμε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και τη ζάχαρη, αφήνουμε να πάρει μια βράση.

για το δέσιμο

Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα σουτζουκάκια που στο μεταξύ έχουμε βγάλει από το φούρνο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Μόλις πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου.

για τον πουρέ μελιτζάνας

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι ή ένα μαχαίρι, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μυρίσουν ελαφρώς καμένο και γυρνώντας τες 2-3 φορές.

Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τις ανοίγουμε και αφαιρούμε την ψίχα με ένα κουτάλι. Δεν πειράζει αν μαζί με την ψίχα «πάρουμε» και λίγη από την καμένη πέτσα της μελιτζάνας.

Βάζουμε σε ένα μπολ την ψίχα, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ ρίχνουμε την γραβιέρα και τα καρυκεύματα και τα αναμειγνύουμε με τη μελιτζάνα.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και ο πουρές μελιτζάνας είναι έτοιμος.

για τη μπεσαμέλ

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και τα δουλεύουμε με το σύρμα σε δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα αλεύρι-λάδι πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.

Όταν αρχίσει και κάνει τις πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Κανελόνια με κιμά και ανθότυρο -Εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών για τα LED: “Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα...

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» από θέση αρχής αντιμετωπίζει το θέμα της Ενέργειας ως αγαθό πολύτιμο για την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων και όχι...

Νότης Μαριάς: Ρεσιτάλ υποκρισίας από την Κομισιόν σε σχέση με τα νέα μέτρα...

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής και Βουλευτής Ηρακλείου, notismarias@gmail.com Σε άρθρο μας από τη στήλη αυτή την...

Ο Στέφανος Αλεξιάδης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Και εγένετο φως» την Παρασκευή...

Το Public Σερρών με χαρά υποδέχεται τον συγγραφέα Στέφανο Αλεξιάδη για την παρουσίαση του νέου  του βιβλίου "Και εγένετο φως" απο τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ...

Εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

Τις εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών θα συνεχίσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις επόμενες...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιάννης Μυλόπουλος: Να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει ενεργά η Επιτροπή Ισότητας Φύλων

Να συγκροτηθεί και να λειτΗ Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης του αγώνα του κινήματος για τα...

Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Ν Σερρών: Ημερίδα με θέμα “ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ” τη Τετάρτη

O Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Ν Σερρών διοργανώνει ημερίδα με θέμα "ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - Η ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ...

Για τις θέσεις 9-14 και το ποιος θα υποβιβαστεί την Κυριακή ξεκινά το μίνι πρωτάθλημα

Μια μεγάλη νίκη και ένα τεράστιο διπλό παραμονής πανηγύρισε στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου ο Πανσερραϊκός! Παρότι βρισκόταν σε όλο σχεδόν τον αγώνα σε θέση...

Συνέχισε να διαβάζεις