Αν υπάρχει ένα γλυκό που μπορεί να λογιστεί ως άξιος εκπρόσωπος ενός φλογερού έρωτα, αυτό δεν είναι ούτε οι τούρτες σε σχήμα καρδιάς, ούτε τα σοκολατάκια με γέμιση κεράσι.
Το παρί μπρεστ, το δημιούργησε για πρώτη φόρα ένας Γάλλος ζαχαροπλάστης σε μια περιοχή κοντά στο Παρίσι, θέλοντας να αποτίνει φόρο τιμής στην -διάσημη πλέον- ποδηλασία, που ήταν τότε στο ξεκίνημά της.
Συγκεκριμένα ο Pierre Giffard, ιδρυτής του διάσημου ποδηλατικού γύρου, ζήτησε από τον Louis Durand, τον διάσημο εκείνη την εποχή ζαχαροπλάστη, να φτιάξει ένα καινούργιο γλυκό για να γιορτάσουν με αυτό το τρόπο τον αγώνα μαζί με τους ποδηλάτες. Το αποτέλεσμα μαγικό, τόσο σε γεύση όσο και σε σχήμα, καθώς έμοιαζε με ρόδα ποδηλάτου.
Το γλυκό δέχθηκε αρκετές προσθήκες και άλλες τόσες βελτιώσεις για να φτάσει στην σημερινή του μορφή η οποία, είναι μεν στρογγυλή, δεν θυμίζει ωστόσο ακριβώς ρόδα (λείπουν οι ακτίνες).
Μπορεί να γίνει σε διάφορες εκδοχές, όμως κρατάμε πάντα σταθερά τη ζύμη, που είναι μια κλασική ζύμη για σού, την απαλή mousseline κρέμα και τα αμύγδαλα φιλέ για το ντεκόρ. Αυτή την υπέροχη συνταγή δανειστήκαμε από την σελίδα του Έκτορα Μποτρίνι.
Είναι το παρί μπρεστ (Paris-Brest). Ενα συγκλονιστικό γαλλικό γλυκό με ωραία ιστορία.
Υλικά
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι αλεύρι
3 αυγά
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.. αλάτι
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
Αμύγδαλα φιλέ
Για την πατισερί
500ml γάλα
25 γρ. αλεύρι μαλακό
25 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες
5 κρόκους αυγών
120 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού