Γιατί να φάτε χουρμάδες;

Περιέχουν 3 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Ο συνδυασμός χουρμάδων και νερού θα γεμίσει τον οργανισμό σας με κάλιο. Μία δόση (24 γραμμάρια) θα καλύψει το 7% της ΣΗΠ σε κάλιο!
Πλούσιοι σε μαγνήσιο και σίδηρο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο συστατικό για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Αντίστοιχα ο σίδηρος για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μία δόση χουρμάδων προσφέρει το 33% της ΣΗΠ σε σίδηρο.
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη κλπ. Αυτές οι ουσίες μας κρατούν υγιείς και βοηθάνε τον οργανισμό μας να μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες.
Δίνουν άφθονη φυσική ενέργεια! Οι υδατάνθρακες και τα φυσικά ζάχαρα που περιέχουν οι βασιλικοί χουρμάδες θα σας δώσουν τόνωση και ενέργεια μέσα από τελείως φυσικά συστατικά. Φάτε κανά-δύο χουρμάδες μετά τη γυμναστική ή όταν νιώθετε λίγο αδύναμοι ή κουρασμένοι.
Χαμηλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Κάθε βασιλικός χουρμάς περιέχει μόνο 25 θερμίδες (κατά προσέγγιση), άφθονες φυτικές ίνες και κάλιο!
Τι κερδίζετε αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα;
Πολλά θρεπτικά συστατικά. Δεν θα χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμινών, αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα. Περιέχουν χαλκό, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Β-6 και μαγνήσιο.
Μείωση της υπέρτασης και την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου. Το μαγνήσιο στους χουρμάδες έχει ακόμα μία λειτουργία, καθώς συμβάλλει στην μείωση της υπέρτασης ενώ το κάλιο που περιέχουν βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Μερικές ιδέες πως να τους καταναλώσετε:
Σε κέικ, κουλουράκια, μπάρες δημητριακών και energy balls.
Σε σαλάτες. Δοκιμάστε μία πράσινη σαλάτα με ψιλοκομμένους χουρμάδες, καρύδια, φρέσκο αχλάδι και τρίμμα blue cheese!
Γεμιστούς! Και εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Γεμίστε τους αμυγδαλοβούτυρο και τρίμμα φιστικιού Αιγίνης. Ή με το αγαπημένο σας τυρί με μαζί με καρύδια.
Στο πρωινό σας, αφού πρώτα τους ψιλοκόψετε.
Γιατί να επιλέξετε βασιλικούς χουρμάδες από τις 1001 ΓΕΥΣΕΙΣ:
Είναι φυσικά αποξηραμένοι, χωρίς κανένα πρόσθετο.
Είναι μαλακοί και πεντανόστιμοι.

Υγιεινά μελομακάρονα με χουρμάδες
Οι χουρμάδες έκαναν καλή δουλειά και αντικατέστησαν οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία.
Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Για τα υγιεινά μελομακάρονα με χουρμάδες:
Υλικά
9 βασιλικοί χουρμάδες
1/2 πορτοκάλι σε χυμό
1/2 πορτοκάλι το ξύσμα
1 1/2 κούπα με βρώμη
2 κούπες τριμμένο καρύδι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κ.γ. κανέλλα (κοφτό)
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
Τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 20-30 λεπτά χωρίς το κουκούτσι και μετά τους πολτοποιούμε στο μούλτι. Τοποθετούμε τους λιωμένους χουρμάδες σε ένα μπολ. Αλέθουμε βρώμη και καρύδια και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ με τους χουρμάδες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε με το χέρι. Το μείγμα γίνεται σαν πάστα. Στη συνέχεια παίρνουμε και πλάθουμε ένα ένα τα μελομακάρονα.
Σε αυτή τη φάση τα μελομακάρονα είναι ήδη έτοιμα για να φαγωθούν. Η αρχική συνταγή τουλάχιστον σταματούσε εδώ αφού τα πασπαλίζαμε με τριμμένο καρύδι. Πεντανόστιμα!
Επειδή εγώ όμως ήθελα και λίγο ψήσιμο, τα έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά. Μόλις τα έβγαλα τα βούτηξα σε κρύο σιρόπι. Το σιρόπι μου είχε περισσέψει από την προηγούμενη φουρνιά μελομακάρονων, healthy και εκείνων αλλά με αλεύρι. Για το σιρόπι έβρασα σε ένα κατσαρολάκι 1 φλυτζάνι μέλι, 1 φλυτζάνι νερό και ένα ξυλάκι κανέλας και το άφησα να κρυώσει. Γιατί όπως λένε πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο και το μελομακάρονο ζεστό.
Mπισκότα με χουρμάδες & σπόρους Chia
Υλικά (για 40 τεμάχια)
110γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, κομμένοι σε μικρά κομμάτια
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι Chia
100γρ αλεύρι αμυγδάλου
40γρ κουβερτούρα μαύρη, τριμμένη
150γρ πολτός μήλου
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών (2 μέρη πιπερόριζα τριμμένη
, 2 μέρη κανέλα τριμμένη,
1 μέρος γαρύφαλο τριμμένο,
½ μέρος μοσχοκάρυδο τριμμένο)
1 πρέζα Αλάτι Ατλαντικού
Για το γλάσο
75γρ κουβερτούρα μαύρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC . Βυθίζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό, προσθέτουμε τους σπόρους Chia και αφήνουμε για 10 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν smoothie. Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, την τριμμένη κουβερτούρα, τον πολτό μήλου, τα μπαχαρικά και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Φτιάχνουμε 40 μπαλάκια από τη ζύμη. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βρέχουμε ένα πιρούνι με νερό και με την πίσω πλευρά του πιέζουμε τα μπαλάκια προς τα κάτω. Έτσι δημιουργούμε μια κυματιστή επιφάνεια. Βρέχουμε το πιρούνι ξανά και ξανά και συνεχίζουμε έτσι με όλα τα υπόλοιπα τεμάχια. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Λιώνουμε την κουβερτούρα για το γλάσο σε μπεν μαρί και βυθίζουμε τα μπισκότα μέχρι τη μέση, ώστε να καλυφθούν κατά το ήμισυ με σοκολάτα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά.
