Το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν 60 περίπου χρόνια, ενώ η επέκταση και η ολοκλήρωσή του έγινε το 1977.
Έτσι εξήντα χρόνια μετά το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου και σαρανταέξι χρόνια από την ολοκλήρωσή του μπαίνει στη φάση του εκσυγχρονισμού με την προμήθεια, την εγκατάσταση και την λειτουργία συστήματος τηλεμετρίας, για την ορθολογική διαχείριση και την εξοικονόμηση του νερού, αλλά και της ενέργειας του αρδευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 8.006.467,96 €.
Με την έγκριση να πραγματοποιείται το Νοέμβριο του 2020, ήταν από τα πρώτα έργα που εξασφάλισε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί και η οριστική ένταξη ενός νέου έργου που αφορά την προμήθεια και την εγκατάσταση συστημάτων για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.
Ξεκινά από τον ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου Ορθολογική διαχείριση του νερού
Υπογράφτηκε στην Αντιπεριφέρεια Σερρών και από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο σύμβαση στο Διοικητήριο, παρουσία και της εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας, η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος της τηλεμετρίας για την ορθολογική διαχείριση και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου, προϋπολογισμού 8.006.467,96 €.
Το πολύ σημαντικό αυτό αναπτυξιακό έργο, αφορά την ορθολογική διαχείριση και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας αρδευτικού δικτύου στις αγροτικές εκτάσεις τριών Δήμων των παρακάτω αγροκτημάτων της ΠΕ Σερρών :
Της Θερμοπηγής, του Στρυμονοχωρίου, του Χαροπού, του Σιδηροκάστρου, του Χορτερού, του Καμαρωτού και του Βαμβακόφυτου του Δήμου Σιντικής
Και του Βαλτερού, του Γεφυρουδίου, της Σκοτούσσας, του Παλαιοκάστρου και του Μελενικιτσίου του Δήμου Ηράκλειας, αλλά και του Κάτω Χριστού, των Καλών Δέντρων και του Μητρουσίου του Δήμου Σερρών .
Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεελέγχου τηλεχειρισμού εξοικονόμησης νερού και ενέργειας και ελέγχου διαρροών στο σύνολο του αρδευτικού δικτύου του TOEB ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ και αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
- Ένα (1) σύστημα αυτοματισμού και τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού δικτύου άρδευσης που περιλαμβάνει:
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία είκοσι πέντε (25) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) και πέντε (5) σημείων Μέτρησης Παροχής Ανοικτού Καναλιού (ΜΠΑΚ) επί της κεντρικής διώρυγας για την παρακολούθηση όλων των κρισίμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη, κλπ) στις υποδομές του δικτύου του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ)
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) τηλεμετρικού Αγρο- μετεωρολογικού Σταθμού δικτύου
Ένα (1) Φορητό Σταθμό Ελέγχου (ΦΣΕ) - Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο χιλιάδων οκτακοσίων (2.800) ηλεκτρικών υδροστομίων.
- Εκσυγχρονισμός Η/Μ εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου.
Συμβατικός χρόνος αποπεράτωσης, περιλαμβανομένου του χρονικού διαστήματος δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος, είναι οι είκοσι (20) μήνες.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών δήλωσε ότι πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ορθολογική διαχείριση του νερού από τον ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου, με προφανείς τις ωφέλειες για τους συμπολίτες μας αγρότες που κάνουν χρήση του δικτύου.
Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον τ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Να σημειώσουμε πως η έγκριση έγινε το Νοέμβριο του 2020 και ήταν από τα πρώτα έργα που εξασφάλισε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί και η οριστική ένταξη του νέου έργου που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου συνολικού προϋπολογισμού 2.196.761,00 ευρώ.
Μετά από πολλά χρόνια φαίνεται πως ο πρωτογενής τομέας μπαίνει στην πρώτη γραμμή με έργα και πράξεις !