Torta della nonna- Γλυκιά πίτα με κρέμα απο τον Άκη Πετρετζικη
Μέθοδος Εκτέλεσης
H torta della nonna (τόρτα ντε λα νόνα) στα ελληνικά μεταφράζεται ως «γλυκό της γιαγιάς» και ουσιαστικά είναι μια τραγανή τάρτα περιχυμένη με μια παχύρρευστη,
απολαυστική, λεμονάτη –ίσως και λίγο πιο γλυκιά– κρέμα,
στολισμένη με κουκουνάρια και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
Μας έρχεται από τη Φλωρεντία και όταν τη θέση της κρέμας και των κουκουναριών παίρνουν, αντίστοιχα, η σοκολάτα και τα αμύγδαλα,
τότε αλλάζει το όνομά της και από «γλυκό της γιαγιάς» γίνεται «γλυκό του παππού» (torta del nonno)!
Για τη ζύμη
- Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, τη βανίλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι το μείγμα μας να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα, μέχρι να πάρουμε μια ωραία ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια.
- Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη (⅔ και ⅓) και τυλίγουμε κάθε κομμάτι με μεμβράνη. Τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά για 45 λεπτά με 1 ώρα.
- Βγάζουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και με τη βοήθεια του πλάστη και λίγου αλευριού το ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά μεγάλο, ώστε να καλύψει τον πάτο και το πλαϊνό μέρος μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 28 εκ.
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα και τοποθετούμε το φύλλο μέσα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνειά του και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Για την κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τα φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
- Καθώς αρχίζει να ζεσταίνεται το μείγμα, με ένα κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε στη μέση τον λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Τα βάζουμε μαζί με τον λοβό στην κατσαρόλα και εξακολουθούμε να ζεσταίνουμε το γάλα.
- Όταν σχεδόν βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να αρωματιστεί από τη βανίλια για 10-15 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας.
- Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού.
- Όταν αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα, το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα πάρει βράση, θα πήξει σχεδόν αμέσως, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να το ελέγχουμε συνέχεια.
- Όταν πήξει καλά, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μη δημιουργηθεί κρούστα, και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο. Εκεί μπορούμε να τη διατηρήσουμε για 3 ημέρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Βγάζουμε την τάρτα, την κρέμα, το ⅓ από τη ζύμη από το ψυγείο, και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στην τάρτα φροντίζοντας στη μέση να είναι λίγο πιο παχιά.
- Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο (λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα) και καλύπτουμε με αυτό την κρέμα.
- Ενώνουμε τις άκρες της τάρτας με το φύλλο και πιέζουμε καλά. Με ένα πιρούνι, τρυπάμε λίγο το φύλλο.
- Απλώνουμε με ένα πινέλο τον αραιωμένο κρόκο πάνω στο φύλλο και ψήνουμε την τάρτα για 45-50 λεπτά.
- Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε, ενώ καταναλώνεται και παγωμένη από το ψυγείο.
Για τη διακόσμηση
- Προτού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την τάρτα με ζάχαρη άχνη και τη γαρνίρουμε με ελαφρά καβουρδισμένα κουκουνάρια.
- Για να μην καούν τα κουκουνάρια τα βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα προτού τα καβουρδίσουμε.