01/03/2025
12 C
Serres

Torta della nonna- Γλυκιά πίτα με κρέμα απο τον Άκη Πετρετζικη

Torta della nonna- Γλυκιά πίτα με κρέμα απο τον Άκη Πετρετζικη

Μέθοδος Εκτέλεσης

H torta della nonna (τόρτα ντε λα νόνα) στα ελληνικά μεταφράζεται ως «γλυκό της γιαγιάς» και ουσιαστικά είναι μια τραγανή τάρτα περιχυμένη με μια παχύρρευστη,

απολαυστική, λεμονάτη –ίσως και λίγο πιο γλυκιά– κρέμα,

στολισμένη με κουκουνάρια και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Μας έρχεται από τη Φλωρεντία και όταν τη θέση της κρέμας και των κουκουναριών παίρνουν, αντίστοιχα, η σοκολάτα και τα αμύγδαλα,

τότε αλλάζει το όνομά της και από «γλυκό της γιαγιάς» γίνεται «γλυκό του παππού» (torta del nonno)!

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, τη βανίλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι το μείγμα μας να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα, μέχρι να πάρουμε μια ωραία ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια.
  • Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη (⅔ και ⅓) και τυλίγουμε κάθε κομμάτι με μεμβράνη. Τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά για 45 λεπτά με 1 ώρα.
  • Βγάζουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και με τη βοήθεια του πλάστη και λίγου αλευριού το ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά μεγάλο, ώστε να καλύψει τον πάτο και το πλαϊνό μέρος μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 28 εκ.
  • Βουτυρώνουμε τη φόρμα και τοποθετούμε το φύλλο μέσα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνειά του και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Για την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τα φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
  • Καθώς αρχίζει να ζεσταίνεται το μείγμα, με ένα κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε στη μέση τον λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Τα βάζουμε μαζί με τον λοβό στην κατσαρόλα και εξακολουθούμε να ζεσταίνουμε το γάλα.
  • Όταν σχεδόν βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να αρωματιστεί από τη βανίλια για 10-15 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας.
  • Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού.
  • Όταν αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα, το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα πάρει βράση, θα πήξει σχεδόν αμέσως, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να το ελέγχουμε συνέχεια.
  • Όταν πήξει καλά, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μη δημιουργηθεί κρούστα, και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο. Εκεί μπορούμε να τη διατηρήσουμε για 3 ημέρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Βγάζουμε την τάρτα, την κρέμα, το ⅓ από τη ζύμη από το ψυγείο, και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στην τάρτα φροντίζοντας στη μέση να είναι λίγο πιο παχιά.
  • Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο (λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα) και καλύπτουμε με αυτό την κρέμα.
  • Ενώνουμε τις άκρες της τάρτας με το φύλλο και πιέζουμε καλά. Με ένα πιρούνι, τρυπάμε λίγο το φύλλο.
  • Απλώνουμε με ένα πινέλο τον αραιωμένο κρόκο πάνω στο φύλλο και ψήνουμε την τάρτα για 45-50 λεπτά.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε, ενώ καταναλώνεται και παγωμένη από το ψυγείο.

Για τη διακόσμηση

  • Προτού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την τάρτα με ζάχαρη άχνη και τη γαρνίρουμε με ελαφρά καβουρδισμένα κουκουνάρια.
  • Για να μην καούν τα κουκουνάρια τα βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα προτού τα καβουρδίσουμε.


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Το 57,1% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από την επισκεψιμότητα

Έρευνα για την κίνηση της αγοράς διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων.  Για τις σχεδόν μισές εμπορικές επιχειρήσεις (48,6%)...

Επιμελητήριο Σερρών: Ημερίδα για την Παιδική Παχυσαρκία τη Τετάρτη

Ανοιχτή Ενημερωτική Εκδήλωση «Παιδική Παχυσαρκία: Ο αγώνας που κερδίζεις χάνοντας» θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Σερρών τη Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 - 18:30 στην Αίθουσα...

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: “ΟΙΝΟΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ ΝΟΥ”

Το Μάθημα 21ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 05 Μαρτίου 2025, ώρα 7:00μμ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νικ....

Η Κέλυ Βαλταδώρου ανέδειξε το πρόβλημα του λιμανιού της Αμφίπολης

Το ζήτημα της αποκατάστασης, εξυγχρονισμού, ανάδειξης και εν τέλει εκμετάλλευσης του Λιμανιού της Αμφίπολης, επ ωφελεία, όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η ΠΚΜ συμμετέχει στην έκθεση“WARSAW FOOD EXPO 2025”

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της...

Τέμπη: Θέμα στον διεθνή Τύπο η επέτειος της τραγωδίας και οι κινητοποιήσεις

Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης για την  επέτειο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα Παρασκευή (28/2)...

O Πανσερραϊκός υποδέχεται την Καλλιθέα το Σάββατο

Ο Πανσερραϊκός υποδέχεται την Athens Kallithea, το Σάββατο 01/03/2025 στις 17:00, για την 25η Αγωνιστική της Stoiximan Super League και σας χρειάζεται στο πλευρό...

Συνέχισε να διαβάζεις