Τούρτα espresso από τον Άκη Πετρετζίκη
Τούρτα espresso από τον Άκη Πετρετζίκη
Για τα παντεσπάνια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε το γάλα, τον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει ο καφές.
- Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
- Στο μπλέντερ βάζουμε τα φουντούκια και χτυπάμε καλά για να γίνουν τρίμμα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με πολύ απαλές κινήσεις ώστε να μην πέσει ο όγκος του.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 φόρμες 20 εκ. που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
Για το frosting
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε, την πραλίνα και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
- Σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε το μείγμα από τα τοιχώματα με μια μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
- Χρειάζεται να χτυπήσουμε καλά για να σπάσει το μασκαρπόνε και να μην αφήσει κομμάτια στο μείγμα.
Για τη σύνθεση
- Στην πιατέλα σερβιρίσματος στρώνουμε τρεις λωρίδες λαδόκολλας σε τριγωνικό σχήμα.
- Στο κέντρο απλώνουμε λίγο από το frosting και βάζουμε το ένα παντεσπάνι.
- Σε μία κούπα βάζουμε τον καφέ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με ένα πινέλο ραντίζουμε το παντεσπάνι με το 1/3 από το μείγμα.
- Απλώνουμε το ¼ από το frosting και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα δύο παντεσπάνια. Απλώνουμε όλο το υπόλοιπο frosting σε όλη την επιφάνεια της τούρτας και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
- Στολίζουμε με το τριμμένο φουντούκι, τους κόκκους καφέ και σερβίρουμε.