01/03/2025
8.1 C
Serres

Αρθρίτιδα: Τροφές που πυροδοτούν τη φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Η αντιμετώπιση όλων των τύπων αρθρίτιδας βασίζεται στη μείωση της φλεγμονής και τη διαχείριση του πόνου.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Καμία διατροφή δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και ανάλογα με τον τύπο της πάθησης οι πάσχοντες έχουν διαφορετικές ευαισθησίες που προκαλούν φλεγμονή.

Η μείωση των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων:

Κορεσμένα λιπαρά: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά προκαλούν αύξηση του λιπώδους ιστού και φλεγμονή και επιδεινώνουν την αρθρίτιδα. Σημαντικές πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής άμυνας του σώματος μειώνοντας ταυτόχρονα τη φλεγμονή.


Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Η υψηλή ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί αύξηση των προϊόντων τελικής γλυκοζυλίωσης (AGE), τα οποία προκαλούν φλεγμονή. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα σάκχαρα πυροδοτούν την απελευθέρωση φλεγμονωδών «αγγελιοφόρων» που ονομάζονται κυτοκίνες. Αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν φρουκτόζη και σακχαρόζη, όπως γλυκά, αναψυκτικά και ψημένα αρτοσκευάσματα και μειώστε τροφές που περιέχουν επεξεργασμένα λευκά άλευρα, όπως λευκό ψωμί, μπισκότα, κράκερ, αλλά και το λευκό ρύζι. Οι φρουτοχυμοί πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

Γαλακτοκομικά: Περιέχουν πολλά λιπαρά, αλλά και ένα τύπο πρωτεΐνης που ερεθίζει τον ιστό που περιβάλλει τις αρθρώσεις. Δοκιμάστε αν ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και αντικαταστήστε τα προϊόντα ζωικής προέλευσης με τροφές όπως το σπανάκι, η κινόα, τα φασόλια, οι φακές και τα καρύδια, που σας δίνουν πρωτεΐνες ενώ παράλληλα μειώνουν τον πόνο των αρθρώσεων.

Αλκοόλ και καπνός: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το κάπνισμα έχει επιπτώσεις στα οστά, τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό, ενώ καθιστά τη θεραπεία της αρθρίτιδας λιγότερο αποτελεσματική. Όσοι πίνουν τακτικά αλκοόλ από την άλλη, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα, μια πάθηση στην οποία ο οργανισμός δεν μεταβολίζει αποτελεσματικά το ουρικό οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, ειδικά στα μικρότερα οστά των ποδιών. Η κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει επίσης τη λειτουργία του ήπατος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αλάτι: Το αλάτι έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιους πάσχοντες από αρθρίτιδα, καθώς συχνά επιδεινώνει την κοινή φλεγμονή. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι και πολλά συντηρητικά. Ο μόνος τρόπος για να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού που τρώτε, είναι να μαγειρεύετε μόνοι σας τις τροφές στην αρχική τους μορφή. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε όσες έχουν λιγότερο νάτριο και μόνο φυσικά συντηρητικά.

Καλαμποκέλαιο / Ωμέγα-6 λιπαρά: Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα χρειάζεται το σώμα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη. Πρέπει όμως να λαμβάνονται σε σωστή αναλογία με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων φλεγμονής που πυροδοτούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Μείνετε μακριά από έλαια όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το φιστικέλαιο, το σιτέλαιο, το σουσαμέλαιο, οι μαργαρίνες και τα βούτυρα. Βάλτε περισσότερα ωμέγα-3 στη διατροφή σας, που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, τα καρύδια και τον λιναρόσπορο.

Τεχνητά πρόσθετα: Τα πρόσθετα τροφίμων ενδέχεται να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα. Τέτοια είναι το γλουταμινικό μονονάτριο που απαντάται σε προϊόντα της ασιατικής κουζίνας, όπως η σάλτσα σόγιας και η ασπαρτάμη.

Μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες: Τα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) δημιουργούνται και όταν οι τροφές μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αποφεύγετε λοιπόν τροφές ψημένες στη σχάρα και τηγανητά που απελευθερώνουν κυτοκίνες και ενεργοποιούν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Επειδή δεν είναι εύκολο να καταναλώνει κανείς μόνο ωμές τροφές, προσπαθήστε να μειώσετε τα πολύ μαγειρεμένα φαγητά και εντάξτε στη διατροφή σας τα ολόκληρα φρούτα και τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά.

Ο Καθηγητής Δ. Κουρέτας μας διαφωτίζει: Πεθαίνουμε αν κοιμηθούμε με λουλούδια στον ίδιο χώρο;

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σέρρες: Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ψηφιακές Δεξιότητες και Πράσινη Επιχειρηματικότητα» για νέους αγρότες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ψηφιακές Δεξιότητες και Πράσινη Επιχειρηματικότητα» που αφορά νέους αγρότες των Σερρών από το ΔΙΠΑΕ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο. https://www.youtube.com/watch?v=So6Jz6JfWOI Η επίσημη έναρξη...

Νέος Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας

Κατά την 83η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025 στα γραφεία του φορέα στην Αθήνα, εξελέγη νέος Πρόεδρος...

Γιώργος Αυτιάς: Θα προωθήσετε φθηνότερη ενέργεια για μείωση του πληθωρισμού ;

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενος τις επισημάνσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην...

Συνέχισε να διαβάζεις