28/02/2025
13.1 C
Serres

Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

Εύκολο και λιχούδικο τσουρέκι, γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, με συνταγή του Δημήτρη Μιχαηλίδη.

1 ώρα προετοιμασία
45′ ψήσιμο
3 ώρες και 45′ αναμονή

Συνολικός Χρόνος: 5 ώρες και 30′

Υλικά

Τεμάχια: 2

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Γρήγορο προζύμι

75 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
100 ml (1/2 κούπα) φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
100 γρ. (3/4 κούπας) αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι

Για τα τσουρέκια


300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
3 αυγά + 1 επιπλέον, για το άλειμμα
240 ml (1 + 1/4 κούπας) φρέσκο γάλα, πλήρες
100 ml (1/2 κούπα) φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1.150 γρ. (9 κούπες) αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
1 φακελάκι (8 γρ.) μαχλέπι, σε σκόνη
1 καψάκι βανιλίνη
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των χεριών μας
300 γρ. πραλίνα φουντουκιού
αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα φουντουκιού, ξεκινάμε με το γρήγορο προζύμι.

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό.


Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά.

Τσουρέκια

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη, τα 3 αυγά, το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μαχλέπι και τη βανιλίνη, ρίχνουμε και το γρήγορο προζύμι και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά λεία ζύμη.

Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι πολύ εύπλαστο και μαλακό, που να τυλιχτεί γύρω από τον γάντζο.

Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.

Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο βούτυρο και ζυμώνουμε τη φουσκωμένη ζύμη για 1-2 λεπτά.

Πλάθουμε ένα χοντρό μπαστούνι, το κόβουμε στη μέση και έπειτα το κάθε κομμάτι στα τρία. Αυτά τα 6 κομμάτια τα πλάθουμε σε λεπτά μπαστούνια.

Πιέζουμε όλα τα μπαστούνια με τον πλάστη, ελαφρά, μέχρι να πλατύνουν και στο κέντρο και κατά μήκος του καθενός απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού.

Διπλώνουμε κάθε μπαστούνι κατά μήκος στη μέση, ώστε να καλύψουμε την πραλίνα, και πιέζουμε καλά το σημείο της ένωσης.

Τα πλάθουμε να γίνουν ξανά στρογγυλεμένα. Ανά τρία τα πλέκουμε φτιάχνονας δύο τσουρέκια.

Ακουμπάμε τα τσουρέκια σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με το επιπλέον αυγό, με προσοχή για να μην τα τρυπήσουμε, και τα πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γυαλίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.

«Λαζαράκια»: Εύκολη συνταγή για τα παραδοσιακά κουλουράκια

Το Σωματείο Κρεοπωλών στηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ο Διαμαντής Γκολιδάκης στη διοίκηση των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης

Τα θέματα των αθλητικών υποδομών της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας του ειδικού καρδιολόγου και βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης στο...

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών συμμετέχει στη κινητοποίηση της Παρασκευής

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών (μέλος της ΟΓΕ) σας καλεί να συμμετέχουμε όλες μαχητικά στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν σωματεία και φορείς την 28η...

Μάρκος Μπόλαρης: Τσικνοπέμπτη …

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Ευώδιαζε στην κατσαρόλα το φαί, μοσχαράκι του κάμπου των Σερρών, μοσχαναθραμμένο με γιοντζέ, κριθάρι και καλαμπόκι, οι παλιοί , που όλα τα σχολίαζαν...

Συνέχισε να διαβάζεις