28/02/2025
13.1 C
Serres

Χόρτα βλίτα: Ανεκτίμητη διατροφική αξία – Ποια τα οφέλη αλλά και οι παρενέργειες – Τι να προσέχετε

Βλίτα: Πρόκειται για τα χόρτα, που γίνονται σαλάτα σε κάθε σπίτι της Ελληνικής γης για την καλοκαιρινή περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, είναι φυλλώδη λαχανικά. Μάλιστα, τα προαναφερθέντα χόρτα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι πως έχουν λίγες θερμίδες.

Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε γι’ αυτά:

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Βλίτα: Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια

Τα βλήτα και η διατροφική τους αξία:
– Θερμίδες: 20
– Πρωτεΐνες: 2 γραμμάρια
– Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια
– Λιπαρά: 0 γραμμάρια
– Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή:
– Βιταμίνης C
– Βιταμίνης Α
– Βιταμινών του συμπλέγματος Β (Φυλλικό οξύ, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Πυριδοξίνη)
– Ασβέστιου, σίδηρου, Νάτριου, Κάλιου, Μαγνήσιου, Φώσφορου, Ψευδάργυρου, Χαλκού & Μαγγάνιου.

Advertisement

Βλίτα: Οφέλη

– Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
– Εχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
– Μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αποτροπή της εμφάνισης της οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων. Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
– Αποτελούν καλή τροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.
– Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των βλήτων είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL-κακή χοληστερόλη στο αίμα λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, και των φυτικών ινών που περιέχει.
– Καλύπτουν το 90% το ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το 73% σε βιταμίνη Α,το 57% των σε μαγγάνιο και το 19% σε φυλικό οξύ. Ακόμα είναι πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
– Ιδανικά για άτομα με αναιμία, διότι είναι πλούσια σε σίδηρο. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο.
– Περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.
– Είναι ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.
– Με 28 θερμίδες/100 γρ. και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ιδανικά για δίαιτα!
– Κάποιες ποικιλίες καλλιεργούνται για τους σπόρους τους και το αλεύρι τους έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Αυστραλία και την Β. Αμερική σαν πιο θρεπτική εναλλακτική στο σταρένιο αλεύρι.


Βλίτα: Παρενέργειες

Τα βλήτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. Τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικά για τα παιδιά.

Advertisement

Βλίτα – Εύκολη συνταγή: Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεσή της

Βλίτα – Εύκολη συνταγή: Υλικά συνταγής

– 1 κιλό βλίτα καθαρισμένα
– 2 μέτριες πατάτες
– 3 μικρά κολοκυθάκια
– Λάδι
– Λεμόνι
– Αλάτι


Βλίτα – Εύκολη συνταγή: Εκτέλεση συνταγής

– Καθαρίζουμε τα βλίτα από τα σκληρά κοτσάνια και πετάμε τα κίτρινα φύλλα.
– Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες (αν έχουμε μικρές ακόμα καλύτερα) και τα κολοκυθάκια κομμένα στη μέση (αν είναι μικρά – ολόκληρα).
– Μόλις μαλακώσουν λίγο, ρίχνουμε τα βλίτα. Ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε τα βλίτα να βράσουν έως ότου να μαλακώσουν καλά.
– Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε περιχύνοντας τα με λάδι και λεμόνι (εναλλακτικά, εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε αντί για λεμόνι, ξύδι).
– Τρώγονται ακόμα πιο ωραία όταν είναι κρύα (από το ψυγείο).

Nηστίσιμη μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο -Έυκολη συνταγή με πλούσια αρώματα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σερρών Θεολόγος: «Ποτέ ξανά!»

Η Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης, συμμετέχουσα με συνοχή καρδίας στην πάγκοινη θλίψη, για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, που επισυνέβη κατά μήνα...

Σέρρες – Τέμπη: Χιλιάδες πολίτες στη συγκέντρωση για τα 2χρόνια από την τραγωδία...

Περισσότεροι από 8.000 Σερραίοι συγκεντρώθηκαν σε αρκετές πλατείες του Νομού για να ενώσουν τη φωνή τους στο αίτημα για δικαιοσύνη. Στην πόλη των Σερρών, σύμφωνα...

Τέμπη: Θέμα στον διεθνή Τύπο η επέτειος της τραγωδίας και οι κινητοποιήσεις

Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης για την  επέτειο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα Παρασκευή (28/2)...

Πέθανε ο Αλέξης Κούγιας σε ηλικία 74 ετών

Ο γνωστός ποινικολόγος τις τελευταίες μέρες έδινε μάχη για τη ζωή του - Νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου Ο Αλέξης Κούγιας άφησε σήμερα (28/02) την...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σερρών Θεολόγος: «Ποτέ ξανά!»

Η Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης, συμμετέχουσα με συνοχή καρδίας στην πάγκοινη θλίψη, για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, που επισυνέβη κατά μήνα...

Γιώργος Τάτσιος: Η Σιντική στα χνάρια των Γρεβενών

Όταν τον Μάρτιο του 2023 (6 μήνες ΠΡΙΝ τις εκλογές) επισκεφθήκαμε τα Γρεβενά για να μελετήσουμε τις ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ενέργειες που έκανε ο οικείος Δήμος...

ΥφΑΑΤ – Διονύσης Σταμενίτης: «Δυναμικές και ανθεκτικές καλλιέργειες το κλειδί για την Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Στο 3ο φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης. Συμμετέχοντας στο...

Συνέχισε να διαβάζεις