Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς
Yλικά:
- 1 κιλό καρύδια αλεσμένα
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 2 φλ. ζάχαρη
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- 250γρ βούτυρο γάλακτος
- Γαρύφαλλο ολόκληρο (σε καρφάκια)
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- Μισό λεμόνι πλυμένο καλά
- 5 φλ. νερό
Eκτέλεση:
Βάζετε σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά.
Στρώνετε σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να τα βουτυρώσετε.
Στο 3ο φύλλο πασπαλίζετε μερικές κουταλιές από το μείγμα καρυδιού.
Συνεχίζετε με φύλλο-γέμιση έως ότου τελειώσουν.
Φροντίζετε πάνω-πάνω να κρατήσετε 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση.
Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι καρφώνετε ένα γαρύφαλλο.
Βάζετε το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά στο γλυκό ειδικά στα σημεία που το έχετε κόψει.
Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες.
Οταν ψηθεί το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι, που έχετε για 5 λεπτά.
Διαβάστε επίσης: